În preajma Praznicului Bunei Vestiri, duminică, 23 martie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj) a organizat cea de-a patra ediție a concertului de pricesne, muzică religioasă și cultă “Tradiții clujene de Buna Vestire”.
În organizare s-au alăturat: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Asociația „Produs de Cluj”.
Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
Concertul a reunit nume sonore, grupuri tradiționale și corale, precum și interpreți de folclor. Pe scenă au urcat, în ordinea intrării, Grupul de copii al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Petronela Taloș, Corul „Vox Lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, dirijat de Mirela Bumb (sr. Lucia), și Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, condus de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
Pricesnele tradiționale, așa cum sunt cântate la strană în duminici și sărbători, au fost interpretate de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu.
Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean, a adus un moment special prin interpretările soliștilor instrumentiști Vitalie Slivca și Andrei Oșan, care au prezentat piese din repertoriul național și internațional, specifice perioadei prepascale. Publicul s-a bucurat și de emoția transmisă de interpreta de muzică populară Mariana Morcan.
Copiii de la Cercul de canto clasic și popular al Palatului Copiilor din Dej, alături de profesoara Ioana Breda Morar, au adus, de asemenea, momente remarcabile.
Pe scena concertului au evoluat și tineri interpreți clujeni susținuți de CJCPCT Cluj: Teodora Nan, Andra Moldovan, Denisa Giurgiu, Iulia Cheteleș, Ariana Sandor, Paul Sâmbotelecan, Alexandru Crișan, Paula Roberta Pașca, Ariana Fodor, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Cristian Mezei-Pop, Alesia Rus, Raluca Drule, Ștefania Viorela Cotîrlă, Adela Burcă, Dragoș Câmpean, Decebal Câmpean și Daria Șipoș. Alături de aceștia a cântat și interpreta Adriana Irimieș, managerul CJCPCT Cluj, coordonatoarea tinerilor.
Un moment deosebit a fost oferit de Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, cel mai cunoscut grup de muzică bizantină din țară, înființat în 1997 la inițiativa arhidiaconului Mihail Bucă. Grupul a interpretat atât muzică bisericească, cât și patriotică, încântând spectatorii. La finalul reprezentației, managerul CJCPCT Cluj le-a oferit membrilor grupului o „Distincție de Excelență” în semn de apreciere pentru profesionalism, eleganță și dăruirea cu care promovează muzica psaltică și cântecele patriotice.
Spectatorii s-au bucurat și de pricesnele interpretate de Rafila Bărbos și Deți Iuga, acompaniați de Orchestra „Cununa Transilvană”.
Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de profundă emoție, când toți cei prezenți au cântat împreună priceasna „O, Măicuță Sfântă”.